Wednesday, February 3, 2010

Dhal Cha Daging

Photobucket

Bahan-bahan :
200gm Daging lembu, dipotong nipis dan direbus empuk
100gm kacang dhal, direbus hancur
3 biji bwg merah
2 biji bwg putih
1 biji bwg besar
2 inci kayu manis
Sekuntum bunga lawang
3 biji buah pelaga
3 kuntum bunga cengkih
2 sudu besar serbuk rempah kari, dibancuh dgn sedikit air
1 batang lobak merah, dipotong panjang
Kacang buncis atau kacang panjang, dipatah2
1 batangTerung..
Sebiji ubi kentang, di belah 6
sebiji buah tomato, dibelah 4
1 mangkuk santan

Cara-cara:
1. Tumiskan bwg merah dan bwg putih sehingga agak layu. Masukkan segala rempah ratus sehingga naik bau. Masukkan rempah kari dan kacau.
2. Masukkan daging dan kacang dal yg telah direbus empuk. Terus tambah air dan biar mendidih.
3. Masukkan ubi kentang dan masak hingga kentang empuk.
4. Masukkan lobak, kacang buncis dan bawang besar. Kalau ada terung bubuh sekali.
5. Tuang santan dan masukkan garam secukup rasa. Terus kacau dan masukkan buah tomato sebelum diangkat.

No comments:

Post a Comment

bismillah