Monday, February 15, 2010

Kek Lapis Legit

Photobucket

Bahan-Bahannya:
20 biji kuning telur
200 gm gula halus
350 gm mentega
4 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh vanilli
85 gm tepung Hong Kong (ayak bersama b.powder)
2-3 sudu teh rempah kuih
¼ sudu teh baking powder

Peraturannya:
1. Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur bersama vanilli. masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan mentega yang telah dipukul tadi ke dalam adunan kuning telur. Kacau rata-rata.
4. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit bersama rempah kuih. Kacau lagi hingga adunan sebati.
5. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.

Nota :
a) Anda boleh gunakan loyang 7" x 7".
b) Suhu oven kira-kira 200 darjah Celsius (sesuaikan dgn oven anda).
c) Satu lapisan menggunakan kira-kira 1½ - 2 senduk adunan.
d) Lapiskan setiap lapisan dgn hati-hati. Ini disebabkan, oleh kerana adunan kek ni tak pakai putih telur, adunannya pekat sket. Bila kita nak ratakan dgn belakang senduk tu, ia agak payah sket - "kurang licin".

Kek lapis legit

Kek Lapis Nutella

Photobucket

Bahan-Bahan
500 gm mentega
180 gm gula
1 sudu teh ovellette
10 biji telur (saiz besar)
1 tin (397gm) susu pekat manis
260 gm tepong Hong Kong
100 gm horlicks
220 gm Nutella
180 – 200gm Nutella untuk di bubuh pada lapisan kek

Cara:
1. Pukul mentega, gula dan ovalette sehingga kembang (kira-kira 10 minit).
2. Masukkan telur sebiji demi sebiji sambil terus pukul (kira-kira 7-8 minit)
3. Perlahankan speed mixer, bubuh susu pekat manis dan terus pukul.
4. Seterusnya, kurangkan kelajuan mixer hingga ke paras paling perlahan (rendah) lalu masukkan tepung HK dan horlicks sedikit demi sedikit. Pukul hingga sebati dan rata.
5. Bahagikan adunan kpd 2 bahagian. Satu bahagian dibiarkan plain. Yg satu lagi dibubuh Nutella dan dikacau rata.
6. Bakarlah selapis selapis. Pada setiap lapisan cokelat, bubuh lagi Nutella (dgn menggunakan sudu, biarkan ia jatuh sedikit-sedikit di atas lapisan kek.

kek lapis nutella

7. Bakar sehingga selesai adunan dgn anggaran suhu 180 – 210 darjah Celsius (mengikut kesesuaian oven anda).

Photobucket
bismillah