Thursday, February 4, 2010

Kuih lapis beras


Photobucket

Kueh Lapis Beras

Bahan-bahan :
1 cawan tepung beras
1 3/4 cawan santan
1/2 cawan gula
Garam secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila
(Saya selalu buat 2 kali ganda adunannya dan guna 1 kotak santan cap ayam-200ml,tambah air untuk jadikan ukuran santan)

Cara-cara
1.Panaskan kukusan.Sapukan sikit saja minyak pada loyang.
2.Masukkan kesemua bahan didalam satu bekas.Kacau rata.Tapis.
3.Bahagi dua adunan tadi. Satu warna putih dan satu lagi warna pink.
4.Kukuskan lapisan demi lapisan mengikut turutan warna seperti putih,pink,putih,pink dan seterusnya. (Kukuskan setiap lapisan dlm 3 hingga 4 minit-nanti nampaklah lapisan tu elok masaknya).
5.Untuk jadikan lapisan itu lebih kurang sama tebal ukurannya,ukur adunannya sebelum dituang,cnth:kalau ukuran setiap lapisan adalah 1/2 cawan,yg lain pun 1/2 cawan.Akhir sekali,jadikan lapisan itu berwarna merah.Kukuslah dlm 20 minit lagi.
6.NOTA: Setiap lapisan,bila masak,saya lap tudung kukusan untuk elak air timpa kuih.Tapi kalau air timpa atas kuih,saya serapkan dgn tisu kitchen towel sebelum sambung dgn lapisan lain.
7.Kuih lapis yg berjaya dibuat adalah kuih yang lapisannya boleh dibuka satu-satu.
8.Jangan lupa sejukkan kuih sebelum dipotong.

SELAMAT MENCUBA.
Photobucket

Kueh Awol Awol Ubi kayu

Photobucket

Bahan-bahan ( satu loyang kecik )
½ kilo ubi kayu parut
120g gula pasir
½ sudu teh garam
½ sudu teh perasa
½ cawan air
pewarna yg disukai
kelapa parut putih yg dicampur dgn garam (dikukus sbentar)

Cara-cara
1.Ubi kayu parut diperah dan toskan airnya. ambil pati drpd air perahan ubi kayu itu dan digaul bersama ubi kayu parut tadi.
2.Masukkan garam, gula, perasa, serta air ke dalam ubi kayu tadi dan gaul rata.
3.Letakkan perwarna dan kacau. kemudian tuangkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn sdikit minyak.
4.Kukus selama 15 minit ke dalam periuk kukus yg telah dipanaskan.
5.Bila da sejuk, potong dan makan bersama kelapa parut putih.

Selamat Mencuba

Photobucket

Sotong masak Hitam

Photobucket

Photobucket

Bahan-bahan
1 kg sotong biasa atau sotong katak -dibersihkan, potong ikut suka hati dan ambil dakwatnya.
20 tangkai cili kering (digunting2 dan direndam)
2 biji bawang besar (kalau yg kecil, gunakan 3 biji)
3 batang serai
5 ulas bawang putih
2 inci kunyit or kunyit serbok
sedikit belacan

*Kisar semua bahan di atas hingga halusminyak secukupnyasedikit garam

Cara:
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar hingga garing.
2. Masukkan sotong lalu dikacau-kacau. Bubuh sedikit garam dan biarkan kuahnya pekat sedikit. Biarkan ia mendidih sebentar sebelum diangkat utk dihidangkan.

Photobucket

Gulai Nenas

Photobucket

Bahan-Bahan
1 ekor ikan kerisi (kira-kira 1 kg) , dibersihkan dan dipotong ikut suka

Bahan Kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu teh kunyit serbuk)
3 batang cili merah
sedikit belacan
4 cawan air
15-20 ‘mata’ asam jawa (diramas dgn ¼ cawan air)
1½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
3-4 sudu besar gula
10 batang cili padi
beberapa tangkai daun kesum
1 biji nenas (dihiris, jangan terlalu nipis) –empulurnya dibuang

Cara:
1. Tuang bahan kisar ke dalam periuk bersama air dan air asam. Masak hingga mendidih.
2. Kemudian masukkan pula potongan ikan kerisi tadi bersama cili padi dan daun kesum. Bubuh pula garam dan gula. Akhir sekali, masukkan hirisan nenas ke dalamnya. Biarkan seketika sehingga ikan masak lalu matikan api. Kalau terlalu lama, dikhuatiri isi ikan akan hancur.
3. Kuahnya mmg seharusnya terasa manis2 masam sedikit. Selamat mencuba!

Photobucket

Abok Abok Sagu

Photobucket

Bahan
250 gm sagu
220 gm kelapa parut putih
180 gm gula melaka (dipotong kecil-kecil)
½ sudu teh garam
beberapa helai daun pisang berukuran 16 x 28 cm

Cara
Sagu biji dicuci dan ditoskan. Kelapa parut dan garam digaul rata. Masukkan sagu biji dan gaul lagi hingga semuanya rata. Bentukkan sehelai daun pisang seperti kon dan isikan satu sudu makan adunan sagu. Tekan perlahan dan letakkan di atasnya sedikit gula melaka. Kemudian timbus dgn dua sudu makan adunan sagu. Tutup kon dgn melipat kemas daun pisang. Semat dgn lidi supaya teguh dan mampat. Ulang sehingga adunannya habis.

Photobucket

Mee Bakso

Photobucket

Bahan-Bahan
1 ½ kg mee kuning (dicelur sebentar)
secukup sayur kobis (dihiris)
secukup sayur sawi (disiang & potong ikut suka)
secukup lobak merah (dihiris)
(Kesemua sayur dicelur sebentar)

Bahan Sup/Stok
1 biji bawang besar atau 6 ulas bawang merah }
4-5 ulas bawang putih }
2 cm halia }.....ditumbuk/kisar
1 ibu jari lengkuas (titik)
1 btg serai (titik)
1 sudu teh lada hitam
½ sudu teh lada putih
sedikit cengkih, pelaga dan kulit kayu manis
1 kotak kiub pati daging lembu
2 liter air
garam secukup rasa
secukup minyak utk menumis
500 gm bebola daging lembu

Cara:
1) Panaskan minyak dalam periuk lalu masukkan bahan kisar, serai, lengkuas, cengkih, pelaga dan kayu manis. Tumis sehingga garing.
2) Masukkan air, kiub pati daging lembu dan juga bebola daging tadi. Kacau sebentar dan pastikan kiub tu larut. Kemudian bubuh lada hitam/putih & garam. Biarkan sehingga kuahnya mendidih. Matikan api.

Cara Menghidangkan Mee Bakso
Bubuh mee ke dalam sebuah mangkuk. Bubuh sedikit kobis, sawi & lobak merah. Kemudian tuangkan kuah/sup tadi dan susun bebola-bebola daging. Akhir sekali, taburkan bawang goreng ke atasnya. Mee ini enak dihidangkan dgn sambal cili padi.

Sambal Cili Padi( bahan Kisar)
1 peket cili padi
3-4 ulas bawang putih
kicap manis
garam dan gula

Photobucket

Mee Siam Kuah

Photobucket


Photobucket


Bahan-Bahan

1 bungkus mee hoon (rendam sebentar dgn air hangat/panas hingga lembut, toskan)
300 - 400 gm taugeh (bersihkan)



Bahan-Bahan Utk Rencah

Mee 1 ¾ cawan lada kering kisar

4 biji bawang besar *
8-10 ulas bawang putih *
300 gm udang hidup (bersihkan, kupas kulit & tinggalkan ekor saja)- digoreng sebentar
80 gm udang kering * (rendam)
sedikit belacan * (sikit jerr)
(Kesemua bahan * dikisar halus bersama cili kisar)



minyak utk menumis (agak-agak 1- 1½ cawan)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam (atau secukup rasa tp jgn bubuh terlalu byk krn belacan & udang kering juga memberi kemasinan pd bahan ini)




Cara
1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing. Bubuh gula dan garam secukup rasa. Keluarkan setengah bahagian rencah ini utk dibuat kuahnya.

2) Seterusnya, masukkan taugeh ke dalam rencah dlm kuali tadi lalu digaul rata sebentar. Kemudian, masukkan pula udang yg telah digoreng sebentar tadi dan mee hoon lalu dikacau hingga rata & sebati. Tambahkan sedikit garam lagi jika perlu. Matikan api.

Bahan-Bahan Utk Kuah
½ bahagian rencah mee siam

8 cawan air

¾ - 1 botol tauco (sebahagian dilecek halus, yg lain dibiarkan kasar2)

180 gm gula pasir (kira-kira ¾ cawan)

air asam secukup rasa (kira-kira 2-3 sudu makan)

1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
100 gm kacang tanah (disangai, buang kulit & tumbuk kasar2)


Cara Membuat Kuah
Masukkan setengah lagi rencah mee siam tadi ke dalam sebuah periuk besar bersama air, tauco, gula dan garam. Biarkan mendidih lalu masukkan kacang tumbuk dan air asam. Kacau sebentar dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa lagi yg perlu. (Kuah mee siam ni selalunya mesti ada rasa manisnya, sedikit rasa masam & masin (sket je). Kemudian matikan api.

Bahan Taburan/Sampingan
10 biji telur rebus

2 keping tahu (dipotong dadu & digoreng)

daun kucai (dihiris)

limau kasturi (dibelah dua)
sambal tumis

Sambal Tumis Ringkas (Bahan Kisar)
1 cawan cili kering kisar

1½ - 2 biji bawang besar

sedikit belacan ….. semua bahan dikisar

2 sudu makan gula

1 sudu teh air asam (sket jer)

garam secukup rasa

minyak secukupnya utk menumis

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk/kuali. Tumis bahan kisar (cili kering, bawang besar & belacan) sehingga garing. Masukkan gula, garam dan air asam. Kacau sebentar lagi sebelum dimatikan api.Cara Menghidangkan Mee Siam Berkuah:
Bubuh secukup Mee Siam yg digoreng tadi ke dalam mangkuk/pinggan mungkum. Tuangkan kuah secukupnya dan taburkanlah ke atasnya tahu, daun kucai, telur rebus dan limau kasturi. Akhir sekali bubuh sedikit sambal tumis. Hidangankan.

Photobucket

Kueh Bakar Manis

Photobucket

Ingredients:
For the batter
2 cups multipurpose flour
2 cups water
1 cup coconut milk ( I used half packet of coconut powder)
1 egg
1 tespn salt
A little green colouring to colour the batter green *Mix all ingredients and filter.

Method :
1. For the batter, mix well and filter into a jug with long nozzle for easy pouring.
2. Grease the mould with cooking oil using screwpine leave or pastry brush.
3. Pour in the batter 3/4 full into the mould not to let overflows.
5.Put on the lid and leave to cook.
6. Take them out using toothpick or fork.
Serve warm.

Photobucket

Yew Char Kuey

Photobucket Char Kuey

Ingredient A:
1/4 tsp instant yeast
1 tsp sugar
1 tsp flour
1 tbsp warm water

Ingredients:
(A) Sift:300g high protein flour
50g flour
½ tsp baking powder

(B):
½ tsp sugar
2 Tbsp lukewarm water
2 tsp instant yeast

(C):
250ml water
1/2 tsp bicarbonate of soda
1/8 tsp alum (pak fun)
1/8 tsp ammonia powder (chow fun)
1 tsp salt

Method
Put (A) in the bowl of an electric mixer. Mix (B) and leave aside to froth for 10 minutes. Combine (C) together. Pour (B) into (A) and mix well, then add in (C) and beat for five minutes until a soft dough is formed. Cover and leave aside to rise to double its size. (I left it for abt 2 hours). Turn out dough onto a lightly floured surface and knead until smooth. Roll out into a long rectangle, then cut into strips. Place two strips one on top of the other and allow to rest for five to 10 minutes.Heat a wok with oil till hot. Press lightly on the two strips of dough with a chopstick. Stretch the strips a little and lower into hot oil. Deep fry, turning constantly until each cruller turns puffy and golden brown.

Photobucket

Kueh Lapis Nyonya

Kueh Lapis Nyonya

Ingredients
7 inch square baking tin

50grams shifted rice flour
120grams sifted green bean flour
220grams sifted tapioca flour
300ml thick coconut milk
150ml water
Few drops of food colouring(2 or more colours)

Seasoning
420grams shifted sugar
300ml thick coconut milk (can use fresh milk)
150ml water

1. Mix seasoning together than bring to boil and stir till sugar dissolves. Set aside.
2. Combine all ingredients except food colouring.
3. Stir till mixture is smooth and stir in Seasoning from Step 1.
4. Divide batter into 3 potions.
5. Stir in a few drops of different food colours of batter.
6. Grease baking tin and line with greaseproof paper. Place baking tin in steamer and steam for 5 minutes.
7. Remove baking tin from steamer.
8. Pour in ½ cup of the first colour batter; return baking tin to steamer and steam for 5 minutes.
9. Remove baking tin from steamer, pour in ½ cup of the second colour batter and steam for 5 minutes.
10. Repeat the layering and steaming with a different colour of batter for each layer. After pouring in the last layer, steam for 15 minutes to cook through.
11. Remove and let cool.Cut into serving pieces.

Photobucket
bismillah