Saturday, February 6, 2010

Epok Epok Sayur

Epok epok sayur

Kulitnya
1kg tepung gandum
2 sudu besar (bumbung) minyak sapi
120 ml minyak masak
350 ml air hangat/panas
1½ sudu teh garam (campurkan pada air hangat/panas)

Cara:
Masukkan tepung ke dalam mangkuk besar (besen). Masukkan minyak sapi dan gaul rata. Kemudian masukkan pula minyak masak dan gaul lagi. Akhir sekali masukkan air hangat sedikit sedikit dan terus uli menjadi doh yg lembut tapi jgn lembik. Biarkan doh rehat kira-kira setengah jam. Setelah itu, buatlah bebola-bebola kecil mengikut saiz yg anda suka. Kemudian canai nipis dan isikan dgn inti sayur dan kelimlah dgn rapi dan kemas. Goreng dgn minyak yg mencukupi dgn api yg sederhana panas sehingga kekuningan. Hidangkan dgn sambal cuka.

Inti Sayur
3-4 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
1 btg kecil cili merah
3 sudu besar udang kering (rendam)
(Kesemua bahan di atas di tumbuk/kisar halus)

400 gm taugeh (bersihkan, kalau rajin buang ‘ekor’nya)
1 biji sederhana sengkuang (hiris seperti lidi mancis)
½ batang lobak merah (hiris seperti lidi mancis)
sedikit daun sup/bawang
garam secukup rasa
secukup minyak utk menumis (kira-kira 3 sudu besar)

Cara:
Panaskan minyak dlm kuali lalu tumis bahan kisar hingga garing. Masukkan sengkuang dan lobak merah. Kacau rata dan biarkan sebentar sehingga separuh masak. Kemudian masukkan taugeh dan garam. Kacau sebentar sehingga rata. Jangan terlalu lama agar taugeh tidak terlalu layu. Akhir sekali bubuh daun sup/bawang. Gaul dan matikan api. Sejukkan dahulu sebelum digunakan.

Sambal Cuka:
10 sudu besar (bumbung) cili kering kisar
4 ulas bawang putih (tumbuk)
2-2½ cawan air
1 sudu teh garam
3 sudu besar cuka
4 sudu besar gula pasir

Cara:
Satukan semua bahan dan masaklah di atas api yg sederhana sehingga mendidih. Sesuaikan rasa mengikut citarasa anda. Tambah dan kurangkanlah apa yg perlu. Bagi anda yg tak boleh makan cuka, tukarkan dgn air asam atau sos tomato.

Photobucket

Photobucket

Kueh Lopes

Kueh Lopes

Bahan- Bahan:
1 kg pulut (dicuci bersih, toskan)secukup air
40-50 gm abucang (yg ditumbuk kasar2)secukup
daun pisang (dipotong selebar 3 inci)
tali rafia (utk mengikat lopes)
1 biji kelapa parut putih
½ sudu teh garam halus
500 gm gula Melaka
4 sudu makan gula pasir
500 ml air
3 helai daun pandan

Cara :
1. Pulut direndam dengan air dan abu chang selama 2 jam, kemudian toskan.
2. Rendam daun pisang dalam air panas sebentar sehingga lembut sedikit dan lap kering. Lipat daun pisang dan bentukkan tiga segi (seperti lipatan membuat samosa). Bubuh 2 sudu makan pulut ke dalamnya. Padatkan isinya dan lipat daunnya dengan rapi. Buatlah lagi beberapa keping. Kemudian, susun 3 atau 4 keping pulut bungkus ini dan ikat ketat dengan tali raffia. Pastikan daunnya tidak koyak atau merekah. Buatlah sehingga selesai kesemua pulut tadi.
3.Bubuh lopes-lopes ini kedalam periuk dan rebus selama 2 jam atau lebih, sehingga masak. Setelah itu tos dan sejukkan sebelum dihidangkan dengan kelapa parut kukus serta sirap gula Melaka.

Kelapa Parut
Kelapa parut dikukus dengan sehelai daun pandan dan disejukkan dahulu. Gaul dengan garam dan ketepikan.

Sirap Gula Melaka
Masak gula Melaka, gula pasir, air dan 2 helai daun pandan sehingga mendidih dan gulanya larut. Tapis dan sejukkan.

Kueh Lopes

Photobucket
bismillah