Thursday, February 4, 2010

Gulai Nenas

Photobucket

Bahan-Bahan
1 ekor ikan kerisi (kira-kira 1 kg) , dibersihkan dan dipotong ikut suka

Bahan Kisar
2 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 inci kunyit hidup (atau 1 sudu teh kunyit serbuk)
3 batang cili merah
sedikit belacan
4 cawan air
15-20 ‘mata’ asam jawa (diramas dgn ¼ cawan air)
1½ sudu teh garam (atau secukup rasa)
3-4 sudu besar gula
10 batang cili padi
beberapa tangkai daun kesum
1 biji nenas (dihiris, jangan terlalu nipis) –empulurnya dibuang

Cara:
1. Tuang bahan kisar ke dalam periuk bersama air dan air asam. Masak hingga mendidih.
2. Kemudian masukkan pula potongan ikan kerisi tadi bersama cili padi dan daun kesum. Bubuh pula garam dan gula. Akhir sekali, masukkan hirisan nenas ke dalamnya. Biarkan seketika sehingga ikan masak lalu matikan api. Kalau terlalu lama, dikhuatiri isi ikan akan hancur.
3. Kuahnya mmg seharusnya terasa manis2 masam sedikit. Selamat mencuba!

Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah