Thursday, February 4, 2010

Mee Siam Kuah

Photobucket


Photobucket


Bahan-Bahan

1 bungkus mee hoon (rendam sebentar dgn air hangat/panas hingga lembut, toskan)
300 - 400 gm taugeh (bersihkan)



Bahan-Bahan Utk Rencah

Mee 1 ¾ cawan lada kering kisar

4 biji bawang besar *
8-10 ulas bawang putih *
300 gm udang hidup (bersihkan, kupas kulit & tinggalkan ekor saja)- digoreng sebentar
80 gm udang kering * (rendam)
sedikit belacan * (sikit jerr)
(Kesemua bahan * dikisar halus bersama cili kisar)



minyak utk menumis (agak-agak 1- 1½ cawan)
2 sudu besar gula pasir
1 sudu teh garam (atau secukup rasa tp jgn bubuh terlalu byk krn belacan & udang kering juga memberi kemasinan pd bahan ini)




Cara
1) Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan-bahan kisar sehingga garing. Bubuh gula dan garam secukup rasa. Keluarkan setengah bahagian rencah ini utk dibuat kuahnya.

2) Seterusnya, masukkan taugeh ke dalam rencah dlm kuali tadi lalu digaul rata sebentar. Kemudian, masukkan pula udang yg telah digoreng sebentar tadi dan mee hoon lalu dikacau hingga rata & sebati. Tambahkan sedikit garam lagi jika perlu. Matikan api.

Bahan-Bahan Utk Kuah
½ bahagian rencah mee siam

8 cawan air

¾ - 1 botol tauco (sebahagian dilecek halus, yg lain dibiarkan kasar2)

180 gm gula pasir (kira-kira ¾ cawan)

air asam secukup rasa (kira-kira 2-3 sudu makan)

1 sudu teh garam (atau secukup rasa)
100 gm kacang tanah (disangai, buang kulit & tumbuk kasar2)


Cara Membuat Kuah
Masukkan setengah lagi rencah mee siam tadi ke dalam sebuah periuk besar bersama air, tauco, gula dan garam. Biarkan mendidih lalu masukkan kacang tumbuk dan air asam. Kacau sebentar dan sesuaikan rasanya. Tambahlah apa lagi yg perlu. (Kuah mee siam ni selalunya mesti ada rasa manisnya, sedikit rasa masam & masin (sket je). Kemudian matikan api.

Bahan Taburan/Sampingan
10 biji telur rebus

2 keping tahu (dipotong dadu & digoreng)

daun kucai (dihiris)

limau kasturi (dibelah dua)
sambal tumis

Sambal Tumis Ringkas (Bahan Kisar)
1 cawan cili kering kisar

1½ - 2 biji bawang besar

sedikit belacan ….. semua bahan dikisar

2 sudu makan gula

1 sudu teh air asam (sket jer)

garam secukup rasa

minyak secukupnya utk menumis

Cara:
Panaskan minyak dalam periuk/kuali. Tumis bahan kisar (cili kering, bawang besar & belacan) sehingga garing. Masukkan gula, garam dan air asam. Kacau sebentar lagi sebelum dimatikan api.Cara Menghidangkan Mee Siam Berkuah:
Bubuh secukup Mee Siam yg digoreng tadi ke dalam mangkuk/pinggan mungkum. Tuangkan kuah secukupnya dan taburkanlah ke atasnya tahu, daun kucai, telur rebus dan limau kasturi. Akhir sekali bubuh sedikit sambal tumis. Hidangankan.

Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah