Thursday, February 4, 2010

Kuih lapis beras


Photobucket

Kueh Lapis Beras

Bahan-bahan :
1 cawan tepung beras
1 3/4 cawan santan
1/2 cawan gula
Garam secukup rasa
1 sudu kecil esen vanila
(Saya selalu buat 2 kali ganda adunannya dan guna 1 kotak santan cap ayam-200ml,tambah air untuk jadikan ukuran santan)

Cara-cara
1.Panaskan kukusan.Sapukan sikit saja minyak pada loyang.
2.Masukkan kesemua bahan didalam satu bekas.Kacau rata.Tapis.
3.Bahagi dua adunan tadi. Satu warna putih dan satu lagi warna pink.
4.Kukuskan lapisan demi lapisan mengikut turutan warna seperti putih,pink,putih,pink dan seterusnya. (Kukuskan setiap lapisan dlm 3 hingga 4 minit-nanti nampaklah lapisan tu elok masaknya).
5.Untuk jadikan lapisan itu lebih kurang sama tebal ukurannya,ukur adunannya sebelum dituang,cnth:kalau ukuran setiap lapisan adalah 1/2 cawan,yg lain pun 1/2 cawan.Akhir sekali,jadikan lapisan itu berwarna merah.Kukuslah dlm 20 minit lagi.
6.NOTA: Setiap lapisan,bila masak,saya lap tudung kukusan untuk elak air timpa kuih.Tapi kalau air timpa atas kuih,saya serapkan dgn tisu kitchen towel sebelum sambung dgn lapisan lain.
7.Kuih lapis yg berjaya dibuat adalah kuih yang lapisannya boleh dibuka satu-satu.
8.Jangan lupa sejukkan kuih sebelum dipotong.

SELAMAT MENCUBA.
Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah