Monday, February 15, 2010

Kek Lapis Legit

Photobucket

Bahan-Bahannya:
20 biji kuning telur
200 gm gula halus
350 gm mentega
4 sudu makan susu pekat manis
1 sudu teh vanilli
85 gm tepung Hong Kong (ayak bersama b.powder)
2-3 sudu teh rempah kuih
¼ sudu teh baking powder

Peraturannya:
1. Pukul mentega dan susu pekat hingga kembang. Ketepikan.
2. Pukul kuning telur bersama vanilli. masukkan gula sedikit-sedikit sehingga habis. Pukul lagi hingga naik dan pekat.
3. Masukkan mentega yang telah dipukul tadi ke dalam adunan kuning telur. Kacau rata-rata.
4. Masukkan pula tepung sedikit demi sedikit bersama rempah kuih. Kacau lagi hingga adunan sebati.
5. Bakarlah selapis demi selapis hingga masak.

Nota :
a) Anda boleh gunakan loyang 7" x 7".
b) Suhu oven kira-kira 200 darjah Celsius (sesuaikan dgn oven anda).
c) Satu lapisan menggunakan kira-kira 1½ - 2 senduk adunan.
d) Lapiskan setiap lapisan dgn hati-hati. Ini disebabkan, oleh kerana adunan kek ni tak pakai putih telur, adunannya pekat sket. Bila kita nak ratakan dgn belakang senduk tu, ia agak payah sket - "kurang licin".

Kek lapis legit

No comments:

Post a Comment

bismillah