Wednesday, February 3, 2010

Terong sambal


Photobucket

Bahan-bahan :
Sedikit minyak masak utk menggoreng dan menumis
Satu batang terung panjang, dibelah dan dipotong panjang
Satu biji bawang besar, dicincang halus
2 biji bawang putih, dicincang halus
Segenggam ikan bilis, dibasuh dan dicincang halus
Sedikit belacan
2 sudu makan cili kisar
Sedikit air asam jawa
Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara :
1. Goreng terung dgn sedikit minyak hingga layu dan agak garing tepinya.
2. Panaskan sedikit minyak dan goreng ikan bilis hingga garing. Ketepikan.
3. Gunakan minyak yg sama, tumiskan bawang hingga layu dan kekuningan.
4. Masukkan belacan, cili kisar dan tambah sedikit air asam jawa. Tumis sehingga cili masak.
5. Masukkan gula dan tumis lagi hingga sambal pekat sedikit.
6. Masukkan semula ikan bilis. Perasakan dgn sedikit garam dan kacau hingga sebati.
7. Masukkan semula terung yg digoreng tadi dan gaul sekadar tersalut sambal pada terung.

No comments:

Post a Comment

bismillah