Tuesday, February 2, 2010

Daging Kicap Pedas

Daging Kicap Pedas


Bahan-bahan :
500gm daging lembu, di hiris nipis .


Bahan kisar :
2 biji bawang besar
4 biji bawang putih
2 inci halia dua batang serai lengkuas
20 tangkai cili kering
2 inci Kulit Kayu manis
3 kuntum Bunga Lawang
3 biji Buah Pelaga
3 kuntum Bunga Cengkih
2 keping asam gelugor
5 sudu makan kicap manis
Garam & gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bahan kisar dan rempah2. Masukkan daging dan masak sehingga daging empuk. Boleh tambah air dalam proses melembutkan daging itu.

2. Bila daging sudah lembut, masukkan asam gelugor. Masukkan kicap, perasakan dengan garam dan gula.

No comments:

Post a Comment

bismillah