Friday, February 5, 2010

Kueh Bakar Jagung

Kueh Bakar Jagung

Bahan-bahan
250 g tepung gandum
180 g gula pasir
400 ml santan pekat (boleh guna santan kotak)
200 ml air
4 biji telur
1 tin cream style corn
2 camca besar minyak sapi (boleh guna mentega, dicairkan)
1/2 camca teh garam
3/4 camca teh pewarna makanan kuning
1 camca teh essen vanilla

Cara-cara
1.Satukan semua bahan2 di atas kecuali cream style corn. Kacau dengan wisk sehingga semua sebati dan mesra. Tapis dan masukkan cream style corn tadi dan gaul rata.
2.Panaskan loyang dalam oven. Keluarkan dan sapu dengan sedikit mentega pada loyang, tuang adunan tadi dan bakar pada suhu 180C hingga masak.
3.Jika menggunakan loyang bakar selama 40 - 50 minit dan jika menggunakan bekas2 kecil seperti cetak baulu, bakar lebih kurang 15 - 20 minit atau hingga masak.

Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah