Thursday, April 1, 2010

Lemak Turi

Photobucket



Bahan-Bahan
1 ikat daun turi dibersihkan dan diambil daunnya saja
2 biji keledek (potong kecil)
200 ml santan kotak
2-3 cawan air
garam secukup rasa
secubit perasa (optional)
1-2 sudu besar minyak (utk menumis)

Bahan Kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 btg kecil cili merah (boleh ditiadakan)
1 cm kunyit hidup (atau 1 sudu teh kunyit serbuk)
2 sudu besar (bumbung) udang kering

Cara
1. Panaskan minyak dan tumis bahan-bahan kisar. Kacau sebentar.
2. Masukkan air dan sedikit santan bersama keledek. masak hingga keledek empuk baru masukkan daun turi, lebihan santan tadi dan juga garam.
3. Kacau hingga kuahnya mendidih sebentar sebelum dimatikan api.


Note:
1. Secara umum, Lauk Lemak ni, tak kiralah yg menggunakan sayur turi, pucuk paku/pakis, daun ubi, nangka, dll, boleh dimasak dgn kaedah 'melebur'. Maksudnya, tak perlu ditumis dgn minyak. Kesemua bahan kisar dimasukkan ke dalam periuk bersama air/santan yg mencukupi lalu dimasak hingga mendidih barulah dimasukkan sayuran tadi agar sayur tu jgn layu sgt. Nanti hilang vitaminnya pulak!

Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah