Wednesday, February 3, 2010
Ayam percik Indonesian Style
Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong 8
Dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang serai
6 biji buah keras
Santan pekat dari sebiji kelapa
tambahkan 2 sudu cili kisar
Dikoyak2
2 helai daun kunyit
6 helai daun limau purut
Garam dan gula secukup rasa
Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kisar dan santan dalam kuali dan kacau seketika.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga kuah agak mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.
3. Keluarkan ayam dari kuali dan atur di atas dulang pembakar. Sementara itu, terus masak kuah hingga likat.
4. Bakar ayam pada suhu tinggi sehingga garing. Sesekali siramkan kuah percik ke atas ayam.
5. Hidangkan ayam bersama kuahnya.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment