Wednesday, February 3, 2010

Ayam percik Indonesian Style

Photobucket

Bahan-bahan:
1 ekor ayam, dipotong 8

Dikisar
3 biji bawang besar
6 ulas bawang putih
2 inci halia
3 batang serai
6 biji buah keras
Santan pekat dari sebiji kelapa
tambahkan 2 sudu cili kisar

Dikoyak2
2 helai daun kunyit
6 helai daun limau purut

Garam dan gula secukup rasa

Cara-cara:
1. Masukkan semua bahan kisar dan santan dalam kuali dan kacau seketika.
2. Masukkan ayam dan kacau sehingga kuah agak mendidih. Perasakan dengan garam dan gula.

3. Keluarkan ayam dari kuali dan atur di atas dulang pembakar. Sementara itu, terus masak kuah hingga likat.
4. Bakar ayam pada suhu tinggi sehingga garing. Sesekali siramkan kuah percik ke atas ayam.
5. Hidangkan ayam bersama kuahnya.

Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah