Saturday, February 6, 2010

Kueh Lopes

Kueh Lopes

Bahan- Bahan:
1 kg pulut (dicuci bersih, toskan)secukup air
40-50 gm abucang (yg ditumbuk kasar2)secukup
daun pisang (dipotong selebar 3 inci)
tali rafia (utk mengikat lopes)
1 biji kelapa parut putih
½ sudu teh garam halus
500 gm gula Melaka
4 sudu makan gula pasir
500 ml air
3 helai daun pandan

Cara :
1. Pulut direndam dengan air dan abu chang selama 2 jam, kemudian toskan.
2. Rendam daun pisang dalam air panas sebentar sehingga lembut sedikit dan lap kering. Lipat daun pisang dan bentukkan tiga segi (seperti lipatan membuat samosa). Bubuh 2 sudu makan pulut ke dalamnya. Padatkan isinya dan lipat daunnya dengan rapi. Buatlah lagi beberapa keping. Kemudian, susun 3 atau 4 keping pulut bungkus ini dan ikat ketat dengan tali raffia. Pastikan daunnya tidak koyak atau merekah. Buatlah sehingga selesai kesemua pulut tadi.
3.Bubuh lopes-lopes ini kedalam periuk dan rebus selama 2 jam atau lebih, sehingga masak. Setelah itu tos dan sejukkan sebelum dihidangkan dengan kelapa parut kukus serta sirap gula Melaka.

Kelapa Parut
Kelapa parut dikukus dengan sehelai daun pandan dan disejukkan dahulu. Gaul dengan garam dan ketepikan.

Sirap Gula Melaka
Masak gula Melaka, gula pasir, air dan 2 helai daun pandan sehingga mendidih dan gulanya larut. Tapis dan sejukkan.

Kueh Lopes

Photobucket

No comments:

Post a Comment

bismillah