Thursday, February 4, 2010
Kueh Awol Awol Ubi kayu
Bahan-bahan ( satu loyang kecik )
½ kilo ubi kayu parut
120g gula pasir
½ sudu teh garam
½ sudu teh perasa
½ cawan air
pewarna yg disukai
kelapa parut putih yg dicampur dgn garam (dikukus sbentar)
Cara-cara
1.Ubi kayu parut diperah dan toskan airnya. ambil pati drpd air perahan ubi kayu itu dan digaul bersama ubi kayu parut tadi.
2.Masukkan garam, gula, perasa, serta air ke dalam ubi kayu tadi dan gaul rata.
3.Letakkan perwarna dan kacau. kemudian tuangkan ke dalam loyang yg telah disapu dgn sdikit minyak.
4.Kukus selama 15 minit ke dalam periuk kukus yg telah dipanaskan.
5.Bila da sejuk, potong dan makan bersama kelapa parut putih.
Selamat Mencuba
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment